
Damy Ci niezawodny przepis na pierniki i gwarancję na udaną zabawę.
Ty musisz znaleźć czas, kupić fajne foremki, pomóc przygotować ciasto i nadzorować pieczenie.
Największa frajda to dekorowanie i wieszanie pierniczków na choince.
Długo nie powiszą, bo są tak pyszne, że awaryjne bombki będą mile widziane.
No to tak...
Składniki:
- 20 dag naturalnego miodu
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 5 dag masła
- 1/3 filiżanki mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 55 dag mąki
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Miód, cukier, masło i przyprawę do piernika umieścić w większym garnku (np 2,5 litrowym), rozpuścić na małym ogniu, ale nie gotować, dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut do lekkiego ostudzenia.
W 1/3 filiżanki mleka rozpuścić łyżeczkę sody oczyszczonej i wlać do garnka z miodem, dokładnie wymieszać.
Następnie wsypać przesianą mąkę i 1 jajko - dokładnie wymieszać łyżką wszystkie składniki ze sobą.
Pozostawić w garnku w chłodnym miejscu pod przykryciem do całkowitego wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto można przygotować kilka lub kilkanaście dni wcześniej, w lodówce może stać długo i nic mu się nie stanie.
Na godzinę przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki, żeby zmiękło.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto piernikowe na grubość 1-2 mm, powinno być cieniutkie bo podczas pieczenia urośnie, ale jeśli wolicie grubsze to też mogą być.
Dziurki wycinamy słomką do napojów.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierniczki w 1 cm odległościach.
Piec w temperaturze 180 stopni, na termoobiegu ok. 8-10 minut.
Najlepszy lukier do dekorowania to lukier królewski, gdyż jest trwały, gęsty i szybko zastyga, ale jeśli użyjecie gotowych lukrów, pisaków, ozdóbek różnej maści to efekt też będzie piorunujący.
Przepis na lukier królewski:
Składniki:
- 2 białka z dużych jajek
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- około 2,5 szklanki cukru pudru
Ubić lekko białka (nie na sztywną pianę), dodać sok z cytryny i wymieszać.
Do masy dodawać po trochu przesiany cukier puder, cały czas miksując na niskich obrotach niezbyt długo, żeby nie napowietrzyć lukru.
Otrzymany lukier ma być gęsty i lejący się, ale nie płynny.
Gdyby wyszedł za płynny należy dodać więcej cukru pudru, gdy będzie za gęsty, dodać odrobinę wody, soku z cytryny lub mleka.
Gdy lukier jest gotowy należy przełożyć go do miseczek, dodać i zabarwić na wybrane kolory barwnikami spożywczymi.
Do dekorowania najlepiej użyć trójkątnych woreczków foliowych lub zwykłych woreczków strunowych, odciąć końcówkę i malować ostudzone pierniczki.
!!! Pracę można rozłożyć na dwa dni, dziś pieczemy, jutro dekorujemy, bo nie ukrywam, że zajmuje to sporo czasu.
Ale naprawdę warto go znaleźć, bo dzieci na pewno będą zachwycone.
Pierniczkami możecie obdarować rodzinę, znajomych, dać dziecku na kiermasz świąteczny w szkole, mogą być pachnącym dodatkiem do prezentu !!!
Wesołego pieczenia !!!